Pszczoły te wykazują się łagodnością i wysokim instynktem higienicznym. Tworzą silne i bardzo silne rodziny. Nastrój rojowy pojawia się rzadko, najczęściej przy zbyt ciasnym gnieździe. Łatwo je z niego wyprowadzić…


Słowa i słówka związane z pasieką

Na początku małe wyjaśnienie pszczeli czerw to są młode larwy pszczół, które wychowywane są w komórkach wcześniej przygotowanych plastrach pszczelich. Dlaczego tak istotna jest wiedza o chorobach czerwiu pszczelego? Ponieważ określa…

Murarka grodowa pracuje najkrócej na kwiatach, ale skuteczność zapylania jest równie wysoka jak pszczoły miodnej.

Pszczoła miodna Pszczoła miodna (Apis mellifera) – gatunek owada błonkoskrzydłego z rodziny pszczołowatych (Apidae). Pszczoły miodne zbierają nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem i zapylają rośliny owadopylne (np.…

Typy (rodzaje) uli Pszczelarze w swoich pasiekach gospodarują na różnych typach uli, ze względu na wielkość ramki możemy podzielić je na: ul Wielkopolski – wielkość ramki 360×260 mm ul Dadanta…

Miód wartość odżywcza W jedne łyżeczce prawdziwego pszczelego miodu znajdziemy około 40 kcal. Dwa razy więcej niż w jednej łyżeczce cukru. Jednak – w przeciwieństwie do tego ostatniego, miód dostarcza…

Ożywia mózg, wzmacnia serce, koi nerwy, pomaga w przeziębieniu – dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie. Łyżka miodu to prawdziwa skarbnica witamin, węglowodanów i biopierwiastków, dlatego bez wątpienia należy…

Każdy szuka swoich smaków, a jesteś fanem miodów naturalnych – mamy dla Ciebie dobre informacje.

Ciasto orzechowe, miodownik to w naszym domu ciasto numer jeden. Przepis został przekazany jeszcze za czasów studenckich od koleżanki, której przepis dała mama a jej mamie, jej mama, więc ciasto już pokoleniowe.
