Charakterystyka miodu nektarowo-spadziowego

  1. Pochodzenie:
    • Powstaje z połączenia nektaru kwiatowego (zbieranego przez pszczoły z kwiatów) i spadzi (słodkiej wydzieliny produkowanej przez mszyce lub czerwce, zbieranej przez pszczoły z liści i igieł drzew).
    • Jest efektem pszczelej pracy na terenach bogatych w lasy i łąki.
  2. Wygląd:
    • Barwa: Zazwyczaj ciemniejsza niż miód czysto nektarowy, od bursztynowej po ciemnobrązową z lekkim zielonkawym odcieniem.
    • Konsystencja: Może być bardziej gęsty, z tendencją do powolnego krystalizowania się.
  3. Smak i zapach:
    • Smak: Wyraźny, bogaty i intensywny, z nutą żywiczną lub korzenną (pochodzącą ze spadzi) oraz subtelną słodyczą nektaru.
    • Zapach: Aromatyczny, czasem przypomina zapach lasu lub igliwia.
  4. Właściwości zdrowotne:
    • Zawiera dużą ilość mikroelementów (potas, wapń, magnez, żelazo, mangan).
    • Posiada właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne.
    • Wspiera odporność i układ oddechowy, dzięki spadzi jest polecany w sezonie przeziębień.
  5. Zastosowanie:
    • Idealny do herbaty, deserów, wypieków, a także jako naturalny słodzik.
    • Można stosować na skórę jako maskę nawilżającą i regenerującą.
  6. Pojemność:
    • 650 g to standardowa waga netto, odpowiednia do codziennego użytku.

 Sprawozdanie z badań nr 912/01/24, HoneyLab Teper & Waś s.c. 

Opinia i interpretacja: 

Według analizy pyłkowej miód należałoby uznać za wielokwiatowy, jednak w obrazie mikroskopowym, stwierdzono wskaźniki spadzi, a wynik analizy pyłkowej dotyczy tylko frakcji nektarowej miodu. O przynależności miodu do typu „miód spadziowy” decyduje wynik badania przewodności elektrycznej właściwej, a to badanie jest nadrzędne w stosunku do analizy pyłkowej. Zgodnie z wymaganiami (nie mniej niż 0,8 mS/cm) Rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 03 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1773 z późn. zm.), badany miód, po zaokrągleniu wyniku przewodności do 0,8 mS/cm, można uznać za spadziowy. Niezbyt ciemna barwa, jak w badanym przypadku, jest rzadziej spotykana w miodach o wysokiej zawartości spadzi, jednak niekiedy spotyka się jasne miody o wysokiej przewodności. Ma to miejsce, gdy, w zasięgu lotu pszczół, wystąpi duża obfitość wziątku spadziowego w krótkim czasie, a na powierzchni spadzi nie zdążą się rozwinąć kolonie grzybów niedoskonałych, których grzybnia pobierana przez pszczoły razem ze spadzią, w głównej mierze odpowiada za ciemne zabarwienie 

Etykieta

Waga netto (dokładna jest w nazwie produktu): 650 g
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: 100% miód pszczeli naturalny
Pokarm pszczół: nektar, spadź liściasta
Rocznik 2024
Pora roku lato

Pasieka Lisiecka nie poddajemy obróbce termicznej miodów, nie magazynujemy ich w beczkach. Po wywirowaniu rozlewamy do słoików, dzięki czemu nasze miody zachowują swoje właściwości i aromaty. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie bez dostępu na działanie promieni UV – najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.

Nasze podstawowe wartości kierują naszym postępowaniem - zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym. W tym ciągle zmieniającym się świecie rolnictwa nasze podstawowe wartości są niezmienne.

Ciekawostki