Miód nektarowo-spadziowy oferuje niezliczone korzyści zdrowotne, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, enzymy i inne korzystne związki. Miód spadziowy jest mniej znaną, ale równie fascynującą odmianą. W przeciwieństwie do miodu nektarowego, miód spadziowy nie pochodzi z nektaru kwiatowego. Zamiast tego pochodzi on ze słodkiej wydzieliny produkowanej przez owady wysysające soki, takie jak mszyce lub owady łuskowate, które żywią się roślinami. Owady te wydalają nadmiar soku w postaci kropelek, często nazywanych „spadzią”, która następnie przyciąga pszczoły.
Pracowite pszczoły zbierają spadź z liści lub gałęzi, podobnie jak zbierają nektar, i zwracają ją do ula. W ulu spadź jest przetwarzana i przekształcana w miód w tym samym procesie parowania i enzymatycznym, co nektar.

Miód spadziowy ma zwykle ciemniejszy kolor i bogatszy smak w porównaniu do miodu nektarowego. Często wykazuje słodowe lub drzewne nuty, co czyni go wyjątkową i poszukiwaną odmianą wśród entuzjastów miodu.

Miody z Pasieki Lisieckiej są miodami o wyjątkowym smaku z domieszką różnych nektarów a i spadzi.

Poniżej wyniki analizy pyłkowej dla naszego miodu z lipca 2023 roku:

l.p. Typy pyłu rosliny nektarodajnych Średnia suma ziaren
pyłku z 2 analiz
Procentowy
udział pyłku
1 Brassica napus – rzepak 71,5 23
2 Phacelia – facelia 39,5 13
3 Rubus typ – typ maliny 34 11
4 Salic – wierzba 30,5 10
5 Prunus typ – typ śliwy 22 7
6 Głóg 21 7
7 Trifolium typ – typ koniczyny 18,5 6
8 Frangula – kruszyna 17 5
9 Centaurea cyanus – chaber bławatek 15,5 5
10 Brassicacae – kapustowate 14 4
11 Achillea typ – typ krwawnika 8,5 3
12 Spiraea – tawuła 8,5 3
13 Melilotus – nostrzyk 3,5 1
14 Robinia – robinia („akacja”) 2,5 1
15 inne 6,5 2
313 100

Opinia i interpretacia:

Według analizy pyłkowej miód należałoby uznać za wielokwiatowy, jednak, mimo dość jasnej barwy, w osadzie miodowym, stwierdzono wskaźniki spadzi świadczące o udziale tego wziątku w miodzie. O przynależności miodu do typu „miód spadziowy” decyduje badanie przewodności elektrycznej właściwej, które jest badaniem nadrzędnym w stosunku do analizy pytkowej. Wynik tego badania, po zaokragleniu do 0,8 m5/cm, zgodnie z wymaganiami (nie mniej niż 0,8 mS/cm), określonymi w Rozporzadzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoiu Wsi z dnia 03 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1773 z póín. zm.), pozwala badany miód zakwalifikować jako spadziowy. Jasna barwa miodu jest nietypowa dla miodów o wysokiej zawartości spadzi, jednak niekiedy spotyka się jasne miody o wysokiej przewodności. Ma to miejsce, gdy, w zasięgu lotu pszczół wystąpi duża obfitość wziątku spadziowego w krótkim czasie, a na powierzchni spadzi nie zdążą się rozwinąć kolonie grzybów niedoskonałych, których grzybnia, pobierana przez pszczoły razem ze spadzią, w głównej mierze, odpowiada za ciemne zabarwienie miodów spadziowych.

Sprawozdanie z badań nr 398/01/23, 12.07.2023 rok Honey Lab

Etykieta

Waga netto (dokładna jest w nazwie produktu): 650 g
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: 100% miód pszczeli naturalny
Pokarm pszczół: nektar spadź liściasta
Rocznik 2023
Pora roku późnowiosenny

Pasieka Lisiecka nie poddajemy obróbce termicznej miodów, nie magazynujemy ich w beczkach. Po wywirowaniu rozlewamy do słoików, dzięki czemu nasze miody zachowują swoje właściwości i aromaty. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie bez dostępu na działanie promieni UV – najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.

Nasze podstawowe wartości kierują naszym postępowaniem - zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym. W tym ciągle zmieniającym się świecie rolnictwa nasze podstawowe wartości są niezmienne.

Ciekawostki