Miód rzepakowy – zróżnicowane właściwości miodu rzepakowego wynikają z jego składu. Zawiera garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy oraz biopierwiastki. Nie brakuje w nim witamin z grupy B, a także witamin K i C. Co ciekawe, miód rzepakowy zawiera również żelazo, które jest przyswajalne przez organizm człowieka na poziomie około 63%. Wysoka zawartość glukozy sprawia, że miód rzepakowy jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Idealnie sprawdza się przy zmęczeniu, osłabieniu i dużym wysiłku fizycznym. Związki zawarte w miodzie rzepakowym skutecznie obniżają stężenie frakcji LDL cholesterolu, a obecna w nim acetylocholina poszerza naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko nadciśnienia. Miód rzepakowy zawiera także łatwo przyswajalne cukry proste, które wspierają zdolność wątroby do detoksykacji.

 

Etykieta

Waga netto (dokładna jest w nazwie produktu): 650 g
Kraj pochodzenia: Polska
Skład: 100% miód pszczeli naturalny
Pokarm pszczół: nektar, kwiaty rzepaku
Rocznik 2024
Pora roku wiosna

Pasieka Lisiecka nie poddajemy obróbce termicznej miodów, nie magazynujemy ich w beczkach. Po wywirowaniu rozlewamy do słoików, dzięki czemu nasze miody zachowują swoje właściwości i aromaty. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie bez dostępu na działanie promieni UV – najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.

Nasze podstawowe wartości kierują naszym postępowaniem - zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym. W tym ciągle zmieniającym się świecie rolnictwa nasze podstawowe wartości są niezmienne.

Ciekawostki