Miód rzepakowy – zróżnicowane właściwości miodu rzepakowego wynikają z jego składu. Zawiera garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy oraz biopierwiastki. Nie brakuje w nim witamin z grupy B, a także witamin K i C. Co ciekawe, miód rzepakowy zawiera również żelazo, które jest przyswajalne przez organizm człowieka na poziomie około 63%. Wysoka zawartość glukozy sprawia, że miód rzepakowy jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Idealnie sprawdza się przy zmęczeniu, osłabieniu i dużym wysiłku fizycznym. Związki zawarte w miodzie rzepakowym skutecznie obniżają stężenie frakcji LDL cholesterolu, a obecna w nim acetylocholina poszerza naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko nadciśnienia. Miód rzepakowy zawiera także łatwo przyswajalne cukry proste, które wspierają zdolność wątroby do detoksykacji.
Etykieta
Waga netto (dokładna jest w nazwie produktu): | 650 g |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Skład: | 100% miód pszczeli naturalny |
Pokarm pszczół: | nektar, kwiaty rzepaku |
Rocznik | 2024 |
Pora roku | wiosna |
Pasieka Lisiecka nie poddajemy obróbce termicznej miodów, nie magazynujemy ich w beczkach. Po wywirowaniu rozlewamy do słoików, dzięki czemu nasze miody zachowują swoje właściwości i aromaty. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie bez dostępu na działanie promieni UV – najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.