Ciasto orzechowe, miodownik to w naszym domu ciasto numer jeden. Przepis został przekazany jeszcze za czasów studenckich od koleżanki, której przepis dała mama a jej mamie, jej mama, więc ciasto już pokoleniowe.

Składniki do ciasta:

  • 0,5 kg mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła/ margaryny,
  • 2 całe jajka,

Zaczyn do ciasta:

  • 2 łyżki ciepłego mleka,
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,

Rozpuścić w mleku składniki do zaczynu ale nie gotować, temperatura musi być +/- 37 stopni.

Wszystko, tj składniki do ciasta z zaczynem razem wyrabiamy, nożem, ręką termomixem, kto jak woli. Konsystencja ciasta musi dać się wałkować. Po wyrobieniu dzielimy ciasto na trzy części. Z dwóch części robimy dwa placki na blachę i pieczemy 20-25 minut w temp. 180 stopni, w zależności od piekarników czas może się różnić, po kolorze czyli taki piernikowy, poznamy, że opłaci są upieczone.

Masa orzechowa:

  • 300 g orzechów włoskich łuskanych,
  • 2 łyżki miodu,
  • 500 g cukru,
  • 125 g margaryny

Rozpuścić margarynę i miód, dodać cukier i wolno mieszając w rondelku podajemy orzechy włoskie. Całość doprowadzamy lekko do gotowania, masa może lekko bulgotać ale nie wolno za bardzo gotować, ponieważ masa się nam zacznie przypalać, nie możemy zapomnieć, że masa jeszcze będzie się piec na cieście.

Na trzeci placek wyłożony na blaszce, wylewamy masę przygotowaną w rondelku, wkładamy do piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż ciasto będzie upieczone. Odstawiamy wszystkie upieczone placki do przestygnięcia.

Masa budyniowa:

  • 2 szklanki mleka czyli 400 ml.
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 150 g cukru, lub pół szklanki,
  • cukier waniliowy.

Jedną szklankę zagotowujemy a w drugiej rozpuszczamy mąkę, cukier można podać po zagotowaniu mleka. Całość lekko mieszamy i gotujemy, odstawiamy do przestudzenia.

Miksujemy masę budyniową z kastą margaryny, 250 g.

Placki przekładamy uprzednio przygotowaną masą, a na samej górze kładziemy placek z orzechami.

 

 

Nasze podstawowe wartości kierują naszym postępowaniem - zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym. W tym ciągle zmieniającym się świecie rolnictwa nasze podstawowe wartości są niezmienne.

Ciekawostki