Wszystko

Miód wartość odżywcza

Miód wartość odżywcza W jedne łyżeczce prawdziwego pszczelego miodu znajdziemy około 40 kcal. Dwa razy więcej niż w jednej łyżeczce cukru. Jednak – w przeciwieństwie do tego ostatniego, miód dostarcza…

Continue reading

Przepisy na ciasto miodowe

Ciasto orzechowe, miodownik to w naszym domu ciasto numer jeden. Przepis został przekazany jeszcze za czasów studenckich od koleżanki, której przepis dała mama a jej mamie, jej mama, więc ciasto już pokoleniowe.

Continue reading

Miód dobry na wszystko

Ożywia mózg, wzmacnia serce, koi nerwy, pomaga w przeziębieniu – dobroczynne właściwości miodu odkryli już starożytni Egipcjanie. Łyżka miodu to prawdziwa skarbnica witamin, węglowodanów i biopierwiastków, dlatego bez wątpienia należy…

Continue reading

Wosk pszczeli

Gruczoły woskowe pszczół znajdują się na spodniej części odwłoka pszczoły robotnicy. Produkcja wosku zależy od jej wieku.

Continue reading

Pyłek pszczeli

Pyłek pszczeli Pyłek pszczeli (nazywany też kwiatowym) to polski “super-food” – cud natury, będący bezcennym pokarmem nie tylko dla pszczół, ale i dla człowieka. Jest kompozycją wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych (aminokwasy…

Continue reading

Pszczoła miodna

Pszczoła miodna Pszczoła miodna (Apis mellifera) – gatunek owada błonkoskrzydłego z rodziny pszczołowatych (Apidae). Pszczoły miodne zbierają nektar i pyłek kwiatów, który jest ich pożywieniem i zapylają rośliny owadopylne (np.…

Continue reading

Typy uli

Typy (rodzaje) uli Pszczelarze w swoich pasiekach gospodarują na różnych typach uli, ze względu na wielkość ramki możemy podzielić je na: ul Wielkopolski – wielkość ramki 360×260 mm ul Dadanta…

Continue reading

Nasze podstawowe wartości kierują naszym postępowaniem - zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym. W tym ciągle zmieniającym się świecie rolnictwa nasze podstawowe wartości są niezmienne.

Ciekawostki