Pyłek pszczeli
Pyłek pszczeli (nazywany też kwiatowym) to polski “super-food” – cud natury, będący bezcennym pokarmem nie tylko dla pszczół, ale i dla człowieka. Jest kompozycją wielu ważnych dla organizmu człowieka składników odżywczych (aminokwasy – w tym egzogenne, sole mineralne oraz witaminy).
Na co pomaga pyłek kwiatowy? Badania kliniczne wykazały, że świetnie sprawdza się przy uzupełnianiu niedoborów białkowych (np. dla osób z nieprawidłowo skomponowaną dietą wegetariańską, na kuracji odchudzającej lub sportowców). Zwiększa odporność (dzięki zawartości selenu, manganu i cynku), pomaga w leczeniu anemii i wzmacnia organizm wyczerpany po ciężkich długotrwałych chorobach i kuracjach. Zalecany jest przy leczeniu chronicznego zapalenia wątroby i dróg żółciowych, miażdżycy oraz różnych zaburzeń metabolicznych, w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy. Poprawia koncentrację i sprawność intelektualną (już po kilku minutach od odczuwamy przypływ energii) oraz libido. Ma silne działanie przeciwbakteryjne i grzybobójcze, podobnie jak antybiotyki. Odtruwa ponadto organizm z pozostałości leków, nikotyny czy nadmiernej ilości kofeiny.