Miód nektarowo-spadziowy oferuje niezliczone korzyści zdrowotne, ponieważ są bogate w przeciwutleniacze, enzymy i inne korzystne związki. Miód spadziowy jest mniej znaną, ale równie fascynującą odmianą. W przeciwieństwie do miodu nektarowego, miód spadziowy nie pochodzi z nektaru kwiatowego. Zamiast tego pochodzi on ze słodkiej wydzieliny produkowanej przez owady wysysające soki, takie jak mszyce lub owady łuskowate, które żywią się roślinami. Owady te wydalają nadmiar soku w postaci kropelek, często nazywanych „spadzią”, która następnie przyciąga pszczoły.
Pracowite pszczoły zbierają spadź z liści lub gałęzi, podobnie jak zbierają nektar, i zwracają ją do ula. W ulu spadź jest przetwarzana i przekształcana w miód w tym samym procesie parowania i enzymatycznym, co nektar.
Miód spadziowy ma zwykle ciemniejszy kolor i bogatszy smak w porównaniu do miodu nektarowego. Często wykazuje słodowe lub drzewne nuty, co czyni go wyjątkową i poszukiwaną odmianą wśród entuzjastów miodu.
Miody z Pasieki Lisieckiej są miodami o wyjątkowym smaku z domieszką różnych nektarów a i spadzi.
Poniżej wyniki analizy pyłkowej dla naszego miodu z lipca 2023 roku:
l.p. | Typy pyłu rosliny nektarodajnych | Średnia suma ziaren pyłku z 2 analiz |
Procentowy udział pyłku |
1 | Brassica napus – rzepak | 71,5 | 23 |
2 | Phacelia – facelia | 39,5 | 13 |
3 | Rubus typ – typ maliny | 34 | 11 |
4 | Salic – wierzba | 30,5 | 10 |
5 | Prunus typ – typ śliwy | 22 | 7 |
6 | Głóg | 21 | 7 |
7 | Trifolium typ – typ koniczyny | 18,5 | 6 |
8 | Frangula – kruszyna | 17 | 5 |
9 | Centaurea cyanus – chaber bławatek | 15,5 | 5 |
10 | Brassicacae – kapustowate | 14 | 4 |
11 | Achillea typ – typ krwawnika | 8,5 | 3 |
12 | Spiraea – tawuła | 8,5 | 3 |
13 | Melilotus – nostrzyk | 3,5 | 1 |
14 | Robinia – robinia („akacja”) | 2,5 | 1 |
15 | inne | 6,5 | 2 |
313 | 100 |
Opinia i interpretacia:
Według analizy pyłkowej miód należałoby uznać za wielokwiatowy, jednak, mimo dość jasnej barwy, w osadzie miodowym, stwierdzono wskaźniki spadzi świadczące o udziale tego wziątku w miodzie. O przynależności miodu do typu „miód spadziowy” decyduje badanie przewodności elektrycznej właściwej, które jest badaniem nadrzędnym w stosunku do analizy pytkowej. Wynik tego badania, po zaokragleniu do 0,8 m5/cm, zgodnie z wymaganiami (nie mniej niż 0,8 mS/cm), określonymi w Rozporzadzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoiu Wsi z dnia 03 października 2003 r. w sprawie szczegółowych wymagań w zakresie jakości handlowej miodu (Dz.U. Nr 181, poz. 1773 z póín. zm.), pozwala badany miód zakwalifikować jako spadziowy. Jasna barwa miodu jest nietypowa dla miodów o wysokiej zawartości spadzi, jednak niekiedy spotyka się jasne miody o wysokiej przewodności. Ma to miejsce, gdy, w zasięgu lotu pszczół wystąpi duża obfitość wziątku spadziowego w krótkim czasie, a na powierzchni spadzi nie zdążą się rozwinąć kolonie grzybów niedoskonałych, których grzybnia, pobierana przez pszczoły razem ze spadzią, w głównej mierze, odpowiada za ciemne zabarwienie miodów spadziowych.
Sprawozdanie z badań nr 398/01/23, 12.07.2023 rok Honey Lab
Etykieta
Waga netto (dokładna jest w nazwie produktu): | 650 g |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Skład: | 100% miód pszczeli naturalny |
Pokarm pszczół: | nektar spadź liściasta |
Rocznik | 2023 |
Pora roku | późnowiosenny |
Pasieka Lisiecka nie poddajemy obróbce termicznej miodów, nie magazynujemy ich w beczkach. Po wywirowaniu rozlewamy do słoików, dzięki czemu nasze miody zachowują swoje właściwości i aromaty. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie bez dostępu na działanie promieni UV – najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.