Miód rzepakowy – zróżnicowane właściwości miodu rzepakowego wynikają z jego bogatego składu. Zawiera garbniki, olejki eteryczne, flawonoidy oraz cenne biopierwiastki. Obfituje w witaminy z grupy B, a także witaminy K i C. Co istotne, miód rzepakowy dostarcza również żelazo, które organizm człowieka przyswaja w około 63%.
Dzięki wysokiej zawartości glukozy miód rzepakowy jest doskonałym źródłem łatwo przyswajalnej energii. Świetnie sprawdza się w stanach zmęczenia, osłabienia oraz przy wzmożonym wysiłku fizycznym.
Zawarte w nim związki pomagają obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL, a obecna w miodzie acetylocholina rozszerza naczynia krwionośne, zmniejszając ryzyko nadciśnienia. Miód rzepakowy zawiera także łatwo przyswajalne cukry proste, które wspierają zdolność wątroby do detoksykacji organizmu.
Etykieta
Waga netto (dokładna jest w nazwie produktu): | 1 kg |
Kraj pochodzenia: | Polska |
Skład: | 100% miód pszczeli naturalny |
Pokarm pszczół: | nektar, kwiaty rzepaku |
Rocznik | 2025 |
Pora roku | wiosna |
Pasieka Lisiecka nie poddajemy obróbce termicznej miodów, nie magazynujemy ich w beczkach. Po wywirowaniu rozlewamy do słoików, dzięki czemu nasze miody zachowują swoje właściwości i aromaty. Miód surowy należy przechowywać w chłodzie bez dostępu na działanie promieni UV – najlepiej w temperaturze poniżej 18°C.