Nalewka na przeziębienie, słodycz miodu i pomarańczy okraszona cynamonem, goździkami i imbirem. Idealna na jesienne wieczory i wiosenną pogodę.
Przepis:

Składniki

  • pół litra miodu naturalnego – sfermentowany
  • 3 pomarańcze
  • pół litra wódki
  • pół litra ciemnego rumu
  • pół litra przegotowanej wody
  • cynamon – najlepiej laski
  • goździki
  • imbir świeży

Pomarańcze parzymy wrzątkiem i przecinamy na pół. Przekładamy do dużej miski, garnka i zalewamy wódką i dodajemy rumu. Odstawiamy na +/- 24 godziny.

Po tym czasie wyjmujemy pomarańcze z zalewy i wyciskamy z nich sok.
Wyciśnięty sok przelewamy przez sitko do garnka. To, co zostanie na sitku – resztki skórek pomarańczy, przypadkowe pestki itp. wyrzucamy. Do soku dolewamy naszą zalewę (też przez sitko na wszelki wypadek).
Teraz czas na wodę i słoik zepsutego – sfermentowanego miodu.

Dodajemy zatem po pół litra przegotowanej wody i miodu. Mieszamy, dopóki cały miód się nie rozpuści. Próbujemy czy odpowiada nam moc nalewki. Jeśli jest za mocna, dolewamy trochę wody.

Naszą nalewkę rozlewamy do butelek, wcześniej wyparzonych. Na każde pół litra nalewki dodajemy: 1 laskę cynamonu, 1 plasterek imbiru w zależności od smaku, 4 goździki. Zakręcamy i odstawiamy na 2 tygodnie.

Degustacja w temperaturze salonowej. Nalewka powinna wolniutko spływać w gardle, tak aby cenne składniki z niej mogły dezynfekować nasze przeziębione gardło.

Nasze podstawowe wartości kierują naszym postępowaniem - zarówno w życiu osobistym, jak i zawodowym. W tym ciągle zmieniającym się świecie rolnictwa nasze podstawowe wartości są niezmienne.

Ciekawostki